záhradník > ovocinárstvo
OVOCINÁRSTVO (2. ročník)
TEMATICKÝ PLÁN - 2. ročník
ŠKÔLKÁRSTVO
1. Podmienky úspešného štepenia
2. Vrúble, očká a ich uskladnenie a zasielanie
3. Spôsoby vrúbľovania
4. Spôsoby vrúbľovania
5. Spôsoby očkovania
6. Škôlkovanie podpníkov
7. Rez na ostro a rez na čapík
PESTOVANIE TVAROV OVOCNÝCH RASTLÍN V ŠKÔLKE
8. Rozdelenie pestovateľských tvarov
9. Pestovanie kmeňa z vrcholového púčika
10. Pestovanie kmeňa striedavým rezom
11. Pestovanie kmeňa medzištepením
12. Pestovanie koruny ovocných rastlín
13. Ošetrovanie obrastu na kmeni
PESTOVANIE KMEŇOVÝCH TVAROV JEDNOTLIVÝCH DRUHOV OVOCNÝCH RASTLÍN
14. Pestovanie jadrového ovocia
15. Pestovanie kôstkového ovocia
16. Pestovanie ríbezlí, egrešov a liesky
OŠETROVANIE STROMČEKOV POČAS PESTOVANIA V ŠKÔLKE
17. Obrábanie pôdy v ovocnej škôlke
18. Výživa a hnojenie v ovocnej škôlke
19. Ochrana proti chorobám a škodcom v škôlke
20. Zber škôlkarských výpestkov
21. Triedenie a označovanie škôlkarských výpestkov
22. Balenie, expedícia a preberanie sadby
23. Zakladanie ovocnej sadby
24. Uznávacie pokračovanie v škôlkarstve
PESTOVANIE RASTLÍN NA TRVALOM STANOVIŠTI
25. Prírodné podmienky ovocinárskej výroby
26. Zóny vhodnosti pestovania
27. Hospodárske podmienky ovocinárskej výroby
28. Spôsoby pestovania ovocia
29. Zakladanie ovocných sadov – prípravné práce
30. Zakladanie ovocných sadov – projektová dokumentácia.
31. Výber druhov, kultivarov, tvarov a sponu
32. Opeľovacie pomery
33. Príprava pôdy
34. Rozmeranie pozemku
35. Kopanie jám
36. Vlastná výsadba
37. Ošetrenie po výsadbe
REZ OVOCNÝCH RASTLÍN
38. Orgány ovocných rastlín a ich funkcie
39. Podzemné orgány – koreňová sústava
40. Nadzemné orgány – listy, kvety, púčiky
41. Nadzemné orgány – kmeň, letorasty
42. Nadzemné orgány – rodivý obrast
43. Životné obdobia ovocných drevín
44. Rastové fázy ovocných drevín
45. Typy korún ovocných rastlín
46. Plošné tvary korún
47. Priestorové tvary korún
48. Význam rezu a jeho rozdelenie
49. Spôsoby rezu
50. Technika rezu
51. Čas rezu
52. Výchovný rez, význam , čas a technika
53. Výchovný rez priestorových tvarov
54. Výchovný rez plošných tvarov
55. Udržiavací rez, význam, čas, technika - jadrového ovocia
56. Udržiavací rez, význam, čas, technika - kôstkového ovocia
57. Udržiavací rez, význam, čas, technika - drobné ovocie
58. Zmladzovací rez, význam, čas, technika
59. Preštepovanie ovocných rastlín
CVIČENIA
60. Skúmanie prírodných podmienok pre ovocinársku výrobu
61. Poznávanie ovocných druhov podľa morfologických znakov
62. Rozlišovanie a charakteristika nadzemných organových ovocných rastlín
63. Rozpoznávanie plodonosného dreva jednotlivých ovocných druhov
64. Technika výchovného rezu
65. Technika udržiavacieho rezu
66. Sledovanie fenofáz ovocných rastlín
ŠKÔLKÁRSTVO
1. Podmienky úspešného štepenia
2. Vrúble, očká a ich uskladnenie a zasielanie
3.- 4. Spôsoby vrúbľovania
5. Spôsoby očkovania
6. Škôlkovanie podpníkov
7. Rez na ostro a rez na čapík
PESTOVANIE TVAROV OVOCNÝCH RASTLÍN V ŠKÔLKE
8. Rozdelenie pestovateľských tvarov
9. Pestovanie kmeňa z vrcholového púčika
10. Pestovanie kmeňa striedavým rezom
11. Pestovanie kmeňa medzištepením
12. Pestovanie koruny ovocných rastlín
13. Ošetrovanie obrastu na kmeni
PESTOVANIE KMEŇOVÝCH TVAROV JEDNOTLIVÝCH DRUHOV OVOCNÝCH RASTLÍN
14. Pestovanie jadrového ovocia
15. Pestovanie kôstkového ovocia
16. Pestovanie ríbezlí, egrešov a liesky
OŠETROVANIE STROMČEKOV POČAS PESTOVANIA V ŠKÔLKE
17. Obrábanie pôdy v ovocnej škôlke
18. Výživa a hnojenie v ovocnej škôlke
19. Ochrana proti chorobám a škodcom v škôlke
20. Zber škôlkarských výpestkov
21. Triedenie a označovanie škôlkarských výpestkov
22. Balenie, expedícia a preberanie sadby
23. Zakladanie ovocnej sadby
24. Uznávacie pokračovanie v škôlkarstve
PESTOVANIE RASTLÍN NA TRVALOM STANOVIŠTI
25. Prírodné podmienky ovocinárskej výroby
26. Zóny vhodnosti pestovania
27. Hospodárske podmienky ovocinárskej výroby
28. Spôsoby pestovania ovocia
29. Zakladanie ovocných sadov – prípravné práce
30. Zakladanie ovocných sadov – projektová dokumentácia.
31. Výber druhov, kultivarov, tvarov a sponu
32. Opeľovacie pomery
33. Príprava pôdy
34. Rozmeranie pozemku
35. Kopanie jám
36. Vlastná výsadba
37. Ošetrenie po výsadbe
REZ OVOCNÝCH RASTLÍN
38. Orgány ovocných rastlín a ich funkcie
39. Podzemné orgány – koreňová sústava
40. Nadzemné orgány – listy, kvety, púčiky
41. Nadzemné orgány – kmeň, letorasty
42. Nadzemné orgány – rodivý obrast
43. Životné obdobia ovocných drevín
44. Rastové fázy ovocných drevín
45. Typy korún ovocných rastlín
46. Plošné tvary korún
47. Priestorové tvary korún
48. Význam rezu a jeho rozdelenie
49. Spôsoby rezu
50. Technika rezu
51. Čas rezu
52. Výchovný rez, význam , čas a technika
53. Výchovný rez priestorových tvarov
54. Výchovný rez plošných tvarov
55. Udržiavací rez, význam, čas, technika - jadrového ovocia
56. Udržiavací rez, význam, čas, technika - kôstkového ovocia
57. Udržiavací rez, význam, čas, technika - drobné ovocie
58. Zmladzovací rez, význam, čas, technika
59. Preštepovanie ovocných rastlín
CVIČENIA
60. Skúmanie prírodných podmienok pre ovocinársku výrobu
61. Poznávanie ovocných druhov podľa morfologických znakov
62. Rozlišovanie a charakteristika nadzemných organových ovocných rastlín
63. Rozpoznávanie plodonosného dreva jednotlivých ovocných druhov
64. Technika výchovného rezu
65. Technika udržiavacieho rezu
66. Sledovanie fenofáz ovocných rastlín