>

Tematický plán a učivo predmetu - Študijné stránky pre žiakov SOŠ Čaklov

Prejsť na obsah
TECHNOLÓGIA RASTLINNEJ VÝROBY
záhradník > ovocinárstvo
OVOCINÁRSTVO (2. ročník)

TEMATICKÝ PLÁN -  2. ročník

ŠKÔLKÁRSTVO
1. Podmienky úspešného štepenia
2. Vrúble, očká a ich uskladnenie a zasielanie
3. Spôsoby vrúbľovania
4. Spôsoby vrúbľovania
5. Spôsoby očkovania
6. Škôlkovanie podpníkov
7. Rez na ostro a rez na čapík

PESTOVANIE TVAROV OVOCNÝCH RASTLÍN V ŠKÔLKE
8. Rozdelenie pestovateľských tvarov
9. Pestovanie kmeňa z vrcholového púčika
10. Pestovanie kmeňa striedavým rezom
11. Pestovanie kmeňa medzištepením
12. Pestovanie koruny ovocných rastlín
13. Ošetrovanie obrastu na kmeni

PESTOVANIE KMEŇOVÝCH TVAROV JEDNOTLIVÝCH DRUHOV OVOCNÝCH RASTLÍN
14. Pestovanie jadrového ovocia
15. Pestovanie kôstkového ovocia
16. Pestovanie ríbezlí, egrešov a liesky

OŠETROVANIE STROMČEKOV POČAS PESTOVANIA V ŠKÔLKE
17. Obrábanie pôdy v ovocnej škôlke
18. Výživa a hnojenie v ovocnej škôlke
19. Ochrana proti chorobám a škodcom v škôlke
20. Zber škôlkarských výpestkov
21. Triedenie a označovanie škôlkarských výpestkov
22. Balenie, expedícia a preberanie sadby  
23. Zakladanie ovocnej sadby  
24. Uznávacie pokračovanie v škôlkarstve

PESTOVANIE RASTLÍN NA TRVALOM STANOVIŠTI
25. Prírodné podmienky ovocinárskej výroby
26. Zóny vhodnosti pestovania
27. Hospodárske podmienky ovocinárskej výroby
28. Spôsoby pestovania ovocia
29. Zakladanie ovocných sadov – prípravné práce
30. Zakladanie ovocných sadov – projektová dokumentácia.

31. Výber druhov, kultivarov, tvarov a sponu
32. Opeľovacie pomery
33. Príprava pôdy
34. Rozmeranie pozemku
35. Kopanie jám
36. Vlastná výsadba
37. Ošetrenie po výsadbe

REZ OVOCNÝCH RASTLÍN
38. Orgány ovocných rastlín a ich funkcie
39. Podzemné orgány – koreňová sústava
40. Nadzemné orgány – listy, kvety, púčiky
41. Nadzemné orgány – kmeň, letorasty
42. Nadzemné orgány – rodivý obrast
43. Životné obdobia ovocných drevín
44. Rastové fázy ovocných drevín
45. Typy korún ovocných rastlín
46. Plošné tvary korún
47. Priestorové tvary korún
48. Význam rezu a jeho rozdelenie
49. Spôsoby rezu
50. Technika rezu
51. Čas rezu
52. Výchovný rez, význam , čas a technika
53. Výchovný rez priestorových tvarov
54. Výchovný rez plošných tvarov
55. Udržiavací rez, význam, čas, technika - jadrového ovocia
56. Udržiavací rez, význam, čas, technika - kôstkového ovocia
57. Udržiavací rez, význam, čas, technika - drobné ovocie
58. Zmladzovací rez, význam, čas, technika
59. Preštepovanie ovocných rastlín

CVIČENIA
60. Skúmanie prírodných podmienok pre ovocinársku výrobu
61. Poznávanie ovocných druhov podľa morfologických znakov
62. Rozlišovanie a charakteristika nadzemných organových ovocných rastlín
63. Rozpoznávanie plodonosného dreva jednotlivých ovocných druhov
64. Technika výchovného rezu
65. Technika udržiavacieho rezu
66. Sledovanie fenofáz ovocných rastlín

ŠKÔLKÁRSTVO

1. Podmienky úspešného štepenia

2. Vrúble, očká a ich uskladnenie a zasielanie

3.- 4. Spôsoby vrúbľovania

5. Spôsoby očkovania

6. Škôlkovanie podpníkov

7. Rez na ostro a rez na čapík


PESTOVANIE TVAROV OVOCNÝCH RASTLÍN V ŠKÔLKE

8. Rozdelenie pestovateľských tvarov

9. Pestovanie kmeňa z vrcholového púčika

10. Pestovanie kmeňa striedavým rezom

11. Pestovanie kmeňa medzištepením

12. Pestovanie koruny ovocných rastlín

13. Ošetrovanie obrastu na kmeni


PESTOVANIE KMEŇOVÝCH TVAROV JEDNOTLIVÝCH DRUHOV OVOCNÝCH RASTLÍN

14. Pestovanie jadrového ovocia

15. Pestovanie kôstkového ovocia

16. Pestovanie ríbezlí, egrešov a liesky


OŠETROVANIE STROMČEKOV POČAS PESTOVANIA V ŠKÔLKE

17. Obrábanie pôdy v ovocnej škôlke

18. Výživa a hnojenie v ovocnej škôlke

19. Ochrana proti chorobám a škodcom v škôlke

20. Zber škôlkarských výpestkov

21. Triedenie a označovanie škôlkarských výpestkov

22. Balenie, expedícia a preberanie sadby  

23. Zakladanie ovocnej sadby  

24. Uznávacie pokračovanie v škôlkarstve
PESTOVANIE RASTLÍN NA TRVALOM STANOVIŠTI

25. Prírodné podmienky ovocinárskej výroby

26. Zóny vhodnosti pestovania

27. Hospodárske podmienky ovocinárskej výroby

28. Spôsoby pestovania ovocia

29. Zakladanie ovocných sadov – prípravné práce

30. Zakladanie ovocných sadov – projektová dokumentácia.

31. Výber druhov, kultivarov, tvarov a sponu

32. Opeľovacie pomery

33. Príprava pôdy

34. Rozmeranie pozemku

35. Kopanie jám

36. Vlastná výsadba

37. Ošetrenie po výsadbe


REZ OVOCNÝCH RASTLÍN

38. Orgány ovocných rastlín a ich funkcie

39. Podzemné orgány – koreňová sústava

40. Nadzemné orgány – listy, kvety, púčiky

41. Nadzemné orgány – kmeň, letorasty

42. Nadzemné orgány – rodivý obrast

43. Životné obdobia ovocných drevín

44. Rastové fázy ovocných drevín

45. Typy korún ovocných rastlín

46. Plošné tvary korún

47. Priestorové tvary korún

48. Význam rezu a jeho rozdelenie

49. Spôsoby rezu

50. Technika rezu

51. Čas rezu

52. Výchovný rez, význam , čas a technika

53. Výchovný rez priestorových tvarov

54. Výchovný rez plošných tvarov

55. Udržiavací rez, význam, čas, technika - jadrového ovocia

56. Udržiavací rez, význam, čas, technika - kôstkového ovocia

57. Udržiavací rez, význam, čas, technika - drobné ovocie

58. Zmladzovací rez, význam, čas, technika

59. Preštepovanie ovocných rastlín



CVIČENIA

60. Skúmanie prírodných podmienok pre ovocinársku výrobu

61. Poznávanie ovocných druhov podľa morfologických znakov

62. Rozlišovanie a charakteristika nadzemných organových ovocných rastlín

63. Rozpoznávanie plodonosného dreva jednotlivých ovocných druhov

64. Technika výchovného rezu

65. Technika udržiavacieho rezu

66. Sledovanie fenofáz ovocných rastlín
Návrat na obsah